Ghosting

Günümüz ilişkilerinde sıklıkla rastladığımız, beklenmedik bir şekilde ortadan kaybolma durumuna “ghosting” denir.

Bu terim ingilizcede “hayalet” anlamına gelen ghost kelimesinden türetilmiştir. İlişkilerde görmezden gelmek olarak tanımlayabiliriz. Romantik bir ilişkiyi bitirmek için karşıdaki kişiyle iletişime geçmeden aniden sonlandırmak, herhangi bir açıklama yapmadan bütün iletişimi kesmektir. Bu duruma maruz kalana “ghostee”,ilişkiyi aniden bitiren kişi “ghoster” olarak tanımlanır.

Gelişen teknolojiyle birlikte digital ortamlarda başlayan ilişkilerde, duygusal şiddetin farklı bir boyutu olan ghostinge daha sık rastlanmaktadır. Sıklıkla sanal alemdeki beğenilerle başlayan ilişkilerde, kişi ayrılmak istediği zaman partneriyle konuşmak yerine hayalet olmayı seçiyor. Bu yüzden birden bire başlayan ilişkilerin sonlandırılması da tek tuşla silinerek ya da engellenerek bitiyor. Birbirini tanımak için emek verilmeyen sevgiler, en küçük bir problem karşısında da kestirilip atılabiliyor. Genellikle gençler arasındaki ilişkilerde sık görülen ghosting, psikolojik şiddetin bir türüdür. Sorumluluk almak yerine ilişkiden kaçmak karşıdaki kişiyi psikolojik bir çıkmaza sürükler. Karşıdaki kişide hayal kırıklığı yaratarak ciddi zarar veren bu ilişkiler genellikle kısa süreli olan ve bağlılığın kurulmadığı ilişkilerdir.

Ghostinge maruz kalan kişinin kendine olan güveni zedelenir. Kendini değersiz ve yetersiz hisseder. Benlik saygısı azalır. Yaşadığı duygusal şiddetten dolayı kendini suçlar. Yoğun öfke, üzüntü, huzursuzluk ve hayal kırıklığı hisseder. Duygusal anlamda zor bir dönem geçirdiği için fiziksel ve psikolojik belirtiler ortaya çıkabilir. Ağlama krizleri, stres, anksiyete, depresyon, uyku bozuklukları ve travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar başlar.

İlişkinizdeki Ghosting Belirtileri:

1) Partneriniz müsait olmadığı için, şarjı bittiği için, telefonu çekmediği için mesajınıza ya da aramalarınıza cevap verememiş olabilir. Bu çok normal bir durumdur. Ama partneriniz sık sık ortadan kayboluyor ve uzun süre size nedensiz yere cevap vermiyorsa dikkatli olun.

2) Bazen partneriniz hayatındaki başka bir problemden dolayı yalnız kalmayı seçebilir, soruna odaklanmayı tercih edebilir. Yaşadığı problemlerden dolayı fiziksel ya da duygusal olarak sizden uzaklaşabilir. İlişkinizde bir şeylerin değiştiğini ve her zamankinden farklı olduğunu, aranıza bir mesafe ya da soğukluk girdiğini düşünüyorsanız ghosting belirtisi olabilir.

Tavsiyeler:

1) Flört etmeye başladığınız kişiyle mesajlaşma periyodunu uzatmadan gerçekten o kişinin sizin hayatınız için doğru kişi olup olmadığına karar verin. Doğru kişi olduğuna karar verdikten sonra iki ya da üç hafta içerisinde görüşüp, konuşarak, ilişkiye başlama kararı verin.

2) Davranışlarınızda net, tutarlı ve açık olmaya özen gösterin.

3) Flört etmeye başladığınız kişiye kendinizi tanıtabilirsiniz ancak onu memnun edebilmek için kendi sınırlarınızın dışına çıkmayın.

4) Partnerinizin ilişkinizi neden bitirdiğine dair bir konuşmanız ya da mesajlaşmanız yoksa bu konuyla ilgili kendinizi suçlamayın.

5) Duygularınızla yüzleşmeyi seçin.

6) Bu süreçte sevdiklerinizle ve size iyi gelen insanlarla görüşmek, keyif aldığınız aktiviteleri yapmak iyi gelecektir. Ghostinge maruz kaldığınızda hissettiğiniz kötü duyguların azalmasına yardımcı olacaktır.

7) Yaşadığınız bu duygusal şiddetle baş etmekte güçlük çekiyorsanız bir uzmandan destek alın.

Psikolog Funda Buharalı.