0242 311 44 33
Sağlıklı bir tartışma kavgaya dönmeyendir. Tartışma yaşanmayan bir ilişkinin çok sağlıklı olduğu söylenemez. İki bağımsız bireyin birebir aynı düşünmesiyle gerçekleşecek bu durum çok da mümkün değildir. Tartışmamak için sorunlar göz ardı edildiğinde ise eninde sonunda büyük bir patlamayla karşılaşmak kaçınılmazdır.
Evlilik danışmanlığı ve aile terapileri yüzlerce yıl önce din adamlarının yol göstericiliğinde başlamıştır diyebiliriz. Aile büyüklerinin, ailede sözü geçen akrabaların, hatta komşuların aile ve evlilik sorunlarında çözüm aracı olmaları günümüzde de süregelmektedir.
Aile terapilerinde psikodinamik, davranışçı ve hümanistik yaklaşımların yanında 1950’ lerden itibaren aile sistemleri terapisi de kullanılır olmuştur.
Evlilik kararı ve eş seçimi, insan hayatında meslek seçimi ile birlikte en önemli iki kararından biridir. Bu kararla birlikte yaşamı kiminle şekillendireceğiniz, kimden çocuk sahibi olup, kiminle çocuk yetiştireceğiniz belli olmaktadır. Evlilik olgusuyla birlikte yaşamınızın yaklaşık üçte ikilik bir kısmı yeni bir sürece girecektir.
Bağlanma kuramını geliştiren John Bowlby, erken çocukluk dönemindeki bağlanmaların, çocuk-bakıcı etkileşimlerinin, ömür boyu hayati öneme sahip olduğunu, bunun romantik ilişkiler ve evliliklere de yansıdığını belirtir.
Evlilik terapilerinde, Antalya psikiyatri merkezi olarak şema terapisi ve bilişsel davranışçı terapi yöntemi ile sosyal ve davranışsal değişimi hedefliyoruz.
Amerikan ve Avrupa kaynaklı veriler çiftlerin %40’ının evliliklerinin ilk 15 yılında boşandığını, ikinci evliliklerde bu oranın daha da yükseldiğini göstermektedir.
Boşanmayla sonuçlanan evlilikler günümüzde giderek artmaktadır. Ağırlaşan yaşam koşulları evlilik sorunlarını kolaylıkla ön plana çıkarabilmekte, eşlerin birbirlerine toleransları azalmakta, bireyselleşmenin öne çıktığı metropol hayatında biz yerine ben anlayışı hakim olmaktadır.
Kişilere karşı tavır ve davranışları, terapi ve normal hayatlarında dengesizdir. İstismar ve kendine zarar verme yaklaşımlarında bulunabilir veya bulunmuşlardır.
Mit, kaynağı kanıtlanamayan adet, inanış ve alışkanlıkları açıklayan, toplumda geleneksel bir düşünce olarak yer eden popüler masallardır.
Kısa terapiler, klasik terapi modellerinden belirgin şekilde ayrılan özellikle çift, evlilik ve aile terapilerinde, kısmen de bireysel terapilerde kullanılan yeni yaklaşımlardır.
Evlilik, aile ve çift terapilerinde, ülkemizde ve dünyada genel sistem teorisi yaklaşımı sıklıkla tercih edilmektedir.