Meditasyon

Meditasyon sessiz ve sakin bir ortamda tamamen kendimize konsantre olduğumuz, tüm vücudun gevşediği bir iç yoğunlaşması olayıdır.

Meditasyon gerçek benliğe ve içselliğe ulaşmaya destek olur. Meditasyon zihnin boşaltılarak dinlenip, rahatladığı bir süreçtir.

Meditasyonun etkileri ilk seanstan itibaren görülür, tüm vücut kasları gevşer, beyin bir nevi boşalır ve zihin stresten uzaklaşır. Stres ve gerginliğin azalmasıyla bağışıklık sistemi de daha verimli çalışır. Öfkeyi daha rahat kontrol edebilir, kızgınlık halinde ani tepkilerden kaçınabilirsiniz.

Meditasyon sayesinde kişinin iç gücü kuvvetlendiği için kendi kendine yetme kapasitesi artar ve yaşama dair sorunlarla daha kolay baş edebilir.

Meditasyon dikkatin ve farkındalığın bir noktaya yoğunlaştırılmasıdır. Bu sırada zihindeki her türlü düşünce, sorun çözme, analiz etme, geçmişi hatırlama, gelecekteki beklentiler gibi uğraşılardan uzaklaşılır. Zihinsel aktivite yavaşlar, içsel farkındalık ve dikkat ön plana çıkar.

Meditasyon tekniğinde zihni boşaltmak her türlü duygu ve düşünceyi zihinden uzaklaştırarak olmaz, bu mümkün değildir. Zihni bir objeye odaklayıp, daha sonra da dikkati içimize yönlendirebilirsek, meditasyon başarılı olur. Burada zihne bir odaklanma noktası vermek olayın püf noktasıdır.

Meditasyon sırasında zihinsel konsantrasyonu sağlamaya yönelik seslere mantra denir. En çok kullanılan mantralar; Om, Amen ve Shalom'dur. Mantralar bir kelime, bir hece, bir grup ses olabilir.

İnsan vücudunun tamamı zihnin kontrolündedir, fakat zihnin çok büyük bir kısmı kullanılmamaktadır. Bu kullanılmayan kısım her türlü deneyimlerimizin depolandığı bilinçaltı denen bölümdür. Bilinçaltını normal şartlarda kontrol edemeyiz. Meditasyon zihnin kullanılmayan kısımlarını kullanmayı sağlar.

Zihin gerçek şimdiki zamanda, burada ve şu anda nasıl bulunduğumuzu bilmez. Meditasyon ile şimdiki zamana yoğunlaşılır, şimdinin bilincine varılır. Bu sayede zihin her türlü takıntı ve sınırlamalarından kurtulur. Meditasyon sırasında zihinde belli bir kavram üzerinde (aşk, barış, sevgi, savaş, idealler, hedefler, ahlaki değerler gibi) düşünmeyi bırakmak temel amaçtır. Bu şekilde bir çeşit zihinsel aktivitenin ötesine geçilir.

Meditasyon hipnoz ve telkinden farklıdır. Hipnozda telkin ile zihin belli bir konuya yönlendirilirken, meditasyonda zihne doğrudan bir önerme sunulmaz, sakinlik ve huzur içinde zihin basitçe izlemeye alınır. Bu sayede ruhun derinliklerine inilir ve keşfedilir.

Meditasyon ile stresi yok etmek ve içsel enerjiyi aktive ederek bağışıklık sistemini güçlendirmek ve çoğu hastalıkla daha kolay baş etmek mümkündür.

Meditasyonun uykudan 2 ila 4 kat daha fazla bir dinlenme yaptığı ve bunu çok daha kısa sürede gerçekleştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Meditasyonda beyin tarafından üretilen alfa ışınları derin dinlemeyi sağlamaktadır. Fakat şu yanılgıya da düşmemek gerekir. Tek başına meditasyon uykunun yerini alamaz. Derin gevşeme ve artan farkındalığın bir arada olması meditasyonu uyku ve diğer gevşeme tekniklerinden farklı kılmaktadır.

Meditasyon ile;

1-Hipertansiyon, astım ve bazı endokrin hastalıklarla daha kolay baş edebilirsiniz.

2-Sağ ve sol beyni dengeli ve uyum içinde çalıştırabilirsiniz. (sol beyin mantıksal ve analitik, sağ beyin duygusal çalışır.)

3-Kronolojik yaşınızın 12 yaş daha altına inebilirsiniz.

4-Uyku problemlerinizi çözebilirsiniz. Uykuya daha hızlı geçer, daha derin ve kaliteli uyursunuz.

5-Kan dolaşımınızı ve sindirim sisteminizi düzenlersiniz.

6-Öğrenme, hafıza, verimlilik gibi nörolojik yetilerinizi hızlandırabilirsiniz.

7-Sigara, alkol, uyuşturucu madde gibi bağımlılıklardan daha kolay kurtulabilirsiniz.

8-Stres, kaygı ile baş edebilir, daha kolay öfke kontrolü yapabilirsiniz.